Wicemarszałek Rzepa wręczył na ręce szefa Hotelu "Leda" tabliczkę z logiem Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego, które promuje kuchnię z lokalnych produktów.
Wyróżnienie otrzymała Restauracja LA MAISON, której szefem jest Andrzej Jakomulski. Logo potwierdza, że kuchnia serwuje potrawy najwyższej jakości, przygotowywane z surowców pozyskanych na Pomorzu Zachodnim, na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod. Jakomulski poleca: sałatkę, wątróbki z dorsza i ogórek kołobrzeski, rosół z głów dorsza, policzki z dorsza, marchew, lubczyk, a także pstrąga hodowlanego na wodzie źródlanej, pasternak, wanilię i rokitnik, a na deser sernik z koziego sera, lody dyniowo-pomarańczowe.
Jak mówi Andrzej Jakomulski, receptury regionalne są bardzo ważne, gdyż doceniają produkty regionalne, są bardzo smaczne i oryginalne, a także służą kultywowaniu naszej tradycji. Tak jest na przykład z rosołem z głów dorsza, który był gotowany przez rybaków, którzy wracali z morza i w ten sposób się ogrzewali, a jednocześnie pożywiali.
UWAGA!
Komentarze są prywatnymi opiniami Czytelników, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Publikowanie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu. Jeśli jakikolwiek komentarz narusza obowiązujące prawo lub zasady współżycia społecznego, prosimy o kontakt poczta@miastokolobrzeg.pl. Komentarze niezwiązane z artykułem, naruszające regulamin lub zawierające uwagi do redakcji, będą usuwane.
Komentarze zostaną opublikowane po akceptacji przez moderatora.