Podczas ostatniej sesji Rady Miasta, były prezydent Kołobrzegu, obecnie radny Henryk Bieńkowski, zaapelował do obecnego i byłych prezydentów Kołobrzegu, Janusza Gromka, Bogdana Błaszczyka i Zbigniewa Błaszczuka, o wspólne zorganizowanie obchodów 20 rocznicy powstania samorządu kołobrzeskiego.
- W maju 1990 roku wybraliśmy 32 radnych Rady Miejskiej pod hasłem "nie wystarczy rząd - potrzebny samorząd" - mówi Henryk Bieńkowski. - Ponieważ nikt w mieście nie mówi o zbliżającej się rocznicy, wyszedłem z inicjatywą, mając na uwadze ubiegłoroczne napięcia i nieporozumienia podczas obchodów rocznicy 1989 roku, żeby obchody 20-lecia samorządu powstały przy współpracy 4 prezydentów, jakich w tym czasie miał Kołobrzeg i jego mieszkańcy. Chciałbym, aby te obchody odbyły się ponad politycznymi podziałami i liczę, że uda nam się zorganizować wspólne święto.
Rzecznik prezydenta Janusza Gromka, Michał Kujaczyński przyznaje, że urząd Miasta już od ubieglego roku przygotowuje się do 20-lecia samorządu, a prezydent stanowisko w sprawie propozycji radnego Bieńkowskiego zajmie, gdy się z nią zapozna.
UWAGA!
Komentarze są prywatnymi opiniami Czytelników, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Publikowanie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu. Jeśli jakikolwiek komentarz narusza obowiązujące prawo lub zasady współżycia społecznego, prosimy o kontakt poczta@miastokolobrzeg.pl. Komentarze niezwiązane z artykułem, naruszające regulamin lub zawierające uwagi do redakcji, będą usuwane.
Komentarze zostaną opublikowane po akceptacji przez moderatora.