Magnum zaprasza wszystkich smakoszy na wyjątkowe dania z muli. W dniach 7-9 lutego oraz 14-16 lutego mamy specjalne promocje (tekst sponsorowany).
Najlepiej mule gotować, smażyć, dusić lub zapiekać z cebulą, zieloną pietruszką, papryką kolendrą. Dodają morskiego posmaku zupom i sosom. Jako dodatek do makaronu czy ryżu, stanowią całość świetnego dania na wieczór.
Frajda to jedzenie małży prosto z garnka, w którym się je przyrządzało, używając jako sztućców pustych skorupek po już zjedzonych mulach do tego słuszna pajda świeżej bagietki, grzanki czosnkowej, do tego butelka dobrego białego wina i grupa znajomych - to gwarantuje wyśmienity wieczór w naszej restauracji.
Występuje około 8000 gatunków mało aktywnych lub osiadłych, wyłącznie wodnych, o bocznie spłaszczonym ciele okrytym dwuklapową muszlą. Ciało mula składa się z tułowia (zwanego workiem trzewiowym) i nogi. Liczne gatunki, np. ostrygi i omułki, są jadalne. Z niektórych pozyskuje się cenne perły oraz masę perłową. Mul jest gatunkiem jadalnym, przez człowieka poławianym komercyjnie oraz hodowanym w celach konsumpcyjnych.
Gdzie występują mule ?
We wszystkich strefach geograficznych, wyłącznie w środowisku wodnym. Większość gatunków zasiedla przybrzeżne płycizny w wodach morskich. Tam często stanowią główny element fauny dennej. Mniej licznie występują w głębinach morskich i w wodach słodkich lub słonawych.
Promocja na dania z mulami trwa w weekend 7 – 9 lutego 2013 oraz w weekend walentynkowy od 14 – 16 lutego.
Rezerwacja stolików pod numerem telefonu 94 35 41 555.
Szczegóły na www.facebook.com/RestauracjaMagnum
Serdecznie Zapraszamy!